maanantai 31. elokuuta 2015

Häiden järjestäminen ja raha

Tämän postauksen kirjoittaminen on jotenkin hurjan vaikeaa. Rahasta puhuminen on semisti tabu ja ehkä juuri siksi se puhututtaakin. Facebookin häät2016 ryhmässä monet kiivaimmat keskustelut käydään nimenomaan budjeteista ja rahankulutuksesta. Toisaalta hämmästellään sitä, kuika edullisesti häät  voi saada järjestettyä, ja toisaalta taas kuinka joktut ovat valmiita käyttämään häihin pienen omaisuuden.

Olen itse ottanut hyvin varovaisesti osaa näihin keskusteluihin. Uskon, että jokaisen tekemät valinnat mm. rahankäytön suhteen ovat heille oikeita tai sopivia. Uskon, että kivat häät voi järjestää myös edullisesti, mutta silloin joutuu ehkä itse tekemään enemmmän tai joustamaan joistain asioista. Toki tähän vaikuttaa kovasti myös paikkakunta ja häävieraiden määrä.

Toisaalta taas, ymmärrän hyvin miksi häihin käytetään paljon rahaa, aikaa ja jaksamista. Onhan ihan mielettömän ihanaa, että vierelleen on löytänyt ihmisen, jonka kanssa haluat viettää elämäsi. Lähtökohtaisesti tällaisia kemuja ei taideta haluta järjestää kuin kerran elämässä? (tilastot tietenkin puhuu toista) Toisaalta taas syntymäpäiviin vuosittain laitetaan useita kymppejä tai satasia, joten elämän aikana niihin saa kulumaan parien häiden verran.

kuva täältä
Olemme tehneet jonkinmoisen budjetin häihimme, mutta sitä katsoessa tulee vähän hiki ja ahdistus :D Kun aloimme miettimään häitä sovimme, että häihin käytetään maksimissaan 12000 €, budjetti näyttää nyt piirun verran yli 13000€.

Toki hääpaikkamme ei ole edullisimmasta päästä ja sitä kautta tulevat ruuat ovat myös melko tyyriit. Toisaalta taas paikka on helpohko, koska sitä ei tarvitse hirveästi koristella.

Hyvin yksinkertaistettu budjetti näyttää kutakuinkin tältä:

 • Pukeutuminen 2200€
 • Koristeet 240€
 • Lahjat (vieraat, kaasot, bestman) 350€
 • Kukat 400€
 • Musiikki 1300€
 • Kuvaus (sis. s-t-d) 1200€
 • Vastaanotto (sis. tilavuokran, ruoat, henkilökunta yms.) 6100€
 • Paperitarvikkeet (sis. kutsut) 500€
 • Kuljetukset 300€
 • Muut kulut: esim. meikki, kampaaja, hotelli 1000€
Yhteensä: 13590€

kuva täältä


Mistä sitten ollaan valmiita säästämään, jotta mentäisiin tuon 12000 euron rajan alle?

 • Hääpuku, alunperin tarkoituksena oli ostaa se uutena, mutta nyttemmin olen päätynyt siihen, että käytetty sopii mainioisti. Vaatetuksen osuus on toivottavasti muutenkin laskettu yläkanttiin. (EDIT: hääpuku löytyi käytettynä, korjauksien kustannukset on vielä ihan auki!)
 • Koristeitahan ei oikeastaan tuonne Wanhaan Bäckbyhyn tarvitsisi ollenkaan. Voi siis olla, että tuota osiota saadaan viilattua vielä vähän alaspäin.
 • Kukkien osuus on täysi mysteeri. Toiveena on tuolla 400€:llä saada kimppu, vieheet ja pöytäkukat. Pöytäkukkia tuskin lähdetään sidotuttamaan vaan ne otetaan yksittäisinä kappaleina omiin maljakkoihinsa.
 • Vastaanoton kohdalta toivomme pääsevämme vielä hieman edullisemmin ruoan suhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että pääruokana härän sijaan tarjoaisimmekin kanaa. Hintaero näiden kahden välillä on suuri, joten tällä voisi helposti säästää useamman satasen.

En kiellä etteikö välillä houkuttelisi karata naimisiin. Vain niiden ihan lähimmäisten todistaessa ja käyttää säästetyt rahat unelmien honeymooniin joissain paratiisissa! Kuitenkin taidetaan olla lopulta niin perinteisiä ihmisiä, että ystävät ja suku on saatava kasaan meidän onnea viettämään.

Yritän pitää teidät ajantasalla budjetin suhteen tätä suunnittelutaivalta käydessämme :)

10 kommenttia:

 1. Raha on suomalaisilla hankala aihe ja herättää helposti voimakkaita mielipiteitä. Mielestäni jokainen kuitenkin käyttäköön rahansa siihen, mihin haluaa :) eihän ole keneltäkään pois, jos joku pitää pienen/suuren budjetin häät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Vitsi, kun kaikki ihmiset tajuais tämän! :)

   Poista
 2. Samoilla linjoilla olen ollut fb-ryhmässä, en ole viitisinyt kiivaita rahakeskusteluita kommentoida :D Minulla on juurikin samasta aiheesta postaus kesken ja tiedän niin ton tunteen, että on hankala aihe kirjottaa! Meillä mennään aika samoilla budjeteilla ja linjauksilla siitä, että jokainen käyttäköön häihinsä niin paljon tai vähän rahaa kuin hyvältä tuntuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli postaus luonnoksissa keskeneräisenä monen kuukauden ajan, kunnes viikonloppuna lähdettiin asiaa pohdiskelemaan miehen kanssa. Oli pakko tulla julkaisemaan ne mietteet tuoreeltaan. :)

   Poista
 3. Komppaan Keijukaismorsianta, raha on suomalaisille vaikea aihe ja monilla erityistä raivoa tuntuu herättävän se, että joku käyttää asiaan X (vaikka häihin) enemmän rahaa kuin itse. Vaikka eihän se ole keneltäkään pois. :) Ihmisillä on erilaisia arvostuksen kohteita ja sitten taas niitä ei-niin-tärkeitä juttuja, joista on valmis tinkimään. Minullekin häät ovat suuri panostuksen kohde, mutta toisaalta en omista lainkaan esim. autoa, jonka varmasti aika moni häiden suurten kustannusten paheksijoista omistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä, jokainen arvottaa omat hankintansa ja menonsa tarpeen, halun tai jonkin muun mukaan. Itse ajattelen kaikissa hankinnoissa, että olen itse ansainnut rahani, joten kyllä minulla pitäisi olla myös valta sen käyttöön. Myös meillä tehdään valintoja ihan arkenakin hankintojen suhteen, jotta joitakin haaveita voi täyttää säästämällä.

   Poista
  2. Niinpä, kai sitä omat rahansa saa käyttää miten haluaa. Itsehän niistä on vastuussakin :)

   Blogissani on muuten sinulle pieni palkinto/haaste: http://heidijajussi.blogspot.fi/2015/09/liebster-awards.html

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus aiheesta! Itse juuri liityin häät2016 ryhmään facebookissa, ja mietin että olenko täysin väärässä paikassa pienen budjetin häidemme kanssa, kun luin sieltä kaikkien minun mielestäni kalliista hääbudjeteista,sormuksista,puvuista yms. Mutta eipä sen pitäisi kenenkään peppua kutittaa vaikka toinen selviäisi hyvin pienillä summilla kun toinen haluaa panostaa isommilla rahoilla. :D

  Meitä on niin moneen junaan ja mielestäni onkin hieno päästä näin blogien kautta seurailemaan erilaisia tapoja järjestää häitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on! Itse ainakin vähän kateellisena ja ihaillen olen seurannut niitä morsiammia, jotka askartelee upeita koristeita itse. Mulla ei ehkä itselläni vaan riitä kärsivällisyys näpertelyyn siinä mittakaavassa. Mieluummin säästän omia hermojani ja maksan hieman enemmän "valmiista".

   En koe tarpeelliseksi "pröystäillä" sillä miten paljon rahaa ollaan kulutettu häihin. Enemmänkin olen hämmästellyt joidenkin asioiden hintoja ja haluaisin tulla mahdollisimman tietoiseksi vallitsevasta hintatasosta ja palvelun sisällöstä. Omat valintani pohjaan myös pitkälle muiden suositteluihin.

   Häiden suunnittelu on sika ihanaa, eikä sitä iloa pitiäisi keltään lannistaa tekemien valintojen takia :)

   Poista
 5. Hei! Mielestäni blogisi ansaitsee Liebster Awardin - lue lisää postauksestani!

  VastaaPoista